Снимка: Dnes.bg

Бюджетът за здравеопазване от догодина е "бюджет на компромиса", определи в ефира на Bulgaria ON AIR Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Между двете четения на закона бяха направени доста промени. Както стана ясно по-рано членовете на съвета предложиха НРД да влезе в сила от 1 април 2016 година. По думите на Томов отлагането е свързано с подготвянето на редица нормативни актове.

Надзорният съвет прие с пълно единодушие последния вариант на бюджета.

"Целта ни е да не влизаме с дефицит в бюджета за догодина. Надяваме се този бюджет да даде допълнителен ресурс, за да може касата да увеличи парите за медикаменти и дейности", каза Томов.

В разговора се включи и Иван Димиторв от Федерация "Български пациентски форум". Той заяви, че лицензът на организацията не е бил подновен поради неотговаряне на условията. Димитров обаче отрече това да е така и обвини държавата в преднамереност.

"Държавата за поредна година е най-некоректния платец", каза още Димитров и добави, че бюджетът за здраве от догодина е изгоден единствено на властимащите.

Предложението за достъп до болниците чрез пръстов отпечатък също беше остро разкритикувано от представителя на федерацията.

Тома Томов не се съгласи изцяло с Димитров. Той защити законопроекта с аргумента, че съвременното здравеопазване изисква средства.

По негови думи вдигането на здравните осигуровки с 5% макар и малко, е стъпка напред.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase