Снимка: Reuters, архив

 Връзката между факта, че зимните месеци хората се заразяват по-често с трихинелоза се крие в това, че консумацията на свинско месо се увеличава. Значение има и, че това са месеци с повишена интензивност на лова на диви прасета, чието месо също може да представлява реална опасност.

Причинителят на заболяването е Trichinella spiralis. Заразяването води до развитие на определена клинична картина, която най-общо се изразява с повишена телесна температура, болки по мускулите и ставите, често оток на лицето, а в кръвта се намират увеличени еозинофилни клетки.
 
Полово зрелите трихинели имат малки размери – до 2-3 милиметра. Паразитите, се намират в мускулната тъкан на болни прасета. При консумацията на недобре термично обработено месо, което е опаразитено се води до заразяване.
 
Трихинелите попадат в стомаха, където под влиянието на стомашния сок не се унищожават, а само излизат от капсулата си. След това преминават с пасажа от храна в тънкото черво и там за един до два дни се превръщат в полово зрели форми.
 
Повече за заразяването с трихинелоза ще научите на Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase