Снимка: Reuters, архив

Колкото и необичайно да звучи, наличието на чужди тела във влагалището никак не е рядкост. Понякога жената изобщо не подозира за съществуването им. Възможно е след операция в гениталиите да останат забравени марли, тампони, хирургична игла, попивателни гъби.

Известни са случаи, при които във вагината се откриват менструални тампони с голяма давност, презервативи и предмети, използвани в сексуалната игра. Малките момичета въвеждат във вагината си играчки или други предмети – моливи, копчета, монети, често с цел мастурбация, и забравят за тях. При налична аномалия на урогениталиите с отваряне на уретера във влагалището е възможно в него да се открие бъбречен калцификат.

Клиничната изява е влагалищното възпаление, съпроводено с гноевиден флуор с неприятна миризма. Наличието на чужди тела в гениталния апарат не е безопасно Въвеждането на предмета може да нарани лигавицата, а на по-късен етап да се образуват язви и фистули ( комуникации със съседни органи).
 
Лечението се състои в отстраняване на чуждото тяло, последвано от локално антибиотично лечение. Понякога това е трудно и изисква оперативна намеса.
 
Кои са другите най-чести увреди на женските гениталии ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase