Снимка: Reuters, архив

Киселото зеле представлява ферментирало прясно зеле. То съдържа високи нива диетични фибри, както и значително количество витамин А, витамин C, витамин К, както и витамини от B групата. В допълнение, ферментиралата форма на зелето е чудесен източник и на желязо, магнезий, мед, натрий, магнезий и калций. Консумацията на кисело зеле набавя и известно количество протеини в хранителния режим.

Високите нива на желязо в зелето могат да бъдат много полезни на организма в различни аспекти. Минералът повишава енергията, тъй като подобрява метаболизма и кръвообращението, което подобрява окислението в органите и клетките.
 
Желязото предпазва и от развитие на анемия, следователно и от страничните ефекти, свързани със заболяването – главоболие, умора, когнитивно увреждане.
 
Още за ползите от консумация на кисело зеле ще научите от Рuls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase