Снимка: Булфото, архив

Всеки осми лекар е застрашен от заразяване с хепатит В или хепатит С,като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици. Заради това БЛС ще направи предложение да се криминализира укриването на заболяване от страна на пациент, постъпил на лечение в болница, както и да се прави скрининг сред лекарите за носителство на хепатит В или хепатит С.

Предложението бе отправено по време на представянето на кампания, която има за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на Центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Мотивът на лекарите е, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит.

По неофициални данни пък в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от това не знаят това. 

Кампанията ще продължи до края на следващата година, като до момента са били изследвани работещите в ЦСМП Пловдив, Асеновград, част от персонала на МБАЛ "Св.Мина" - Пловдив. Не са открити положителни резултати за двете заболявания, каза Тодор Петров от фондацията, цитиран от БТА.

По данни на Световната здравна организация 2 на сто от медицинския персонал годишно се инфектира с хепатит В, хепатит С и ХИВ по време на изпълнение на служебните си ангажименти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase