Снимка: Reuters, архив

Психосоматика – (гр.) влиянието на душа/ум (psyche) върху тяло (soma). Като медицински термин е използван за първи път от германския лекар д-р Хайнрот през 1818 г. Още в древни времена се е смятало, че съществува изразена връзка между ума и тялото. Аристотел например наблюдава, че емоции като гняв, страх, кураж и радост засягат тялото на физическо ниво.

 
Психосоматичната медицина е интердисциплинарно поле, което разглежда взаимоотношенията между социални, психологически и поведенчески фактори върху процесите на тялото и качеството на живот на човека.
 
В изучаването на явлението „психосоматика” и неговите ефекти участват множество специалисти от различни научни области като психиатри, психолози, невролози, интернисти, хирурзи, алерголози, дерматолози и психоневроимунолози и хомеопати.
 
Хомеопатията разлежда пациента във всички аспекти на неговото съществуване и взаимодействие с околната среда - съвкупността от физически проблеми, мисли и чувства, сънища и др. Д-р Ханеман казва: „Всеки симптом, който тялото проявява на физическо равнище, е производен на влошаване на умствено ниво.”
 
За връзката между емоциите и физическото ни състояние ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase