Снимка: Reuters, архив

Според статистически данни 90% от хомосексуалните мъже и близо 5% от сексуално активните жени са правили анален секс. Специалисти обясняват, че причината за практикуване на този вид секс се дължи на множеството нервни окончания, които правят ануса много чувствителен. Може се усети и приятно стягане около пениса на партньора, който прониква.

 
Въпреки че много хора намират удоволствие в аналния секс, той крие и някои рискове, поради което се налага да се вземат мерки за безопасност, преди да се премине към действие.
 
Всъщност аналното проникване е най-рисковата сексуална активност, а причините са няколко:
 
1. В ануса липсва естествената лубрикация, която влагалището има. Проникването може да разкъса тъкани в ануса, което да позволи на бактерии и вируси да проникнат в кръвта. Това може да доведе до разпространение на сексуално преносими инфекция като ХИВ.
 
Според данните на проучвания излагането на ХИВ чрез анално проникване повишава с 30 пъти риска от предаване на инфекцията, в сравнение с вагиналното проникване. Излагането на човешкия папиломен вирус чрез анален секс може да доведе до развитие на анални брадавици и рак на дебелото черво. Употребата на лубрикант може да помогне, но по този начин разкъсванията не се предотвратяват напълно.
 
Още за опасностите от аналния секс ще научите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase