Ройтерс, архив

Затлъстяването е сериозен проблем и може да се счете като едно от най-опасните социално-значими заболявания. Причината за това явление се помества в основата на патогенетичното развитие на болестите, защото затлъстяването води до много тежки последици и промени отстрана на сърдечносъдовата и ендокринна система. Освен това в известна степен може да засегне отделителната, пикочо-половата и гастроинтестинална система.
 
Съществуват шест основни типа затлъстяване, според зоната на засягане в човешкото тяло. Предболестното състояние може да засегне коремната зона, гърдите и шията, само долната част на корема, седалището и бедрата, цялата коремна повърхност, бедрата от ханша надолу до стъпалата, както и цялостно засягане на човешкия торса – корем, гърди и гръб.
 
1. Затлъстяването в зоната на корема, гърдите и шията най-често се провокира от грешки в хранителния рацион. В това число се включват грешки отстрана на комбиниране на отделните видове храни, както и прекомерен прием на тестени изделия и въглехидрати. За да се овладее наличието на този проблем, специалистите по хранене и диететика съветват да се ограничи приемът на въглехидрати и да се подходи към прием на равномерно разпределени хранителни продукти през деня. Също така е важно в ежедневието да се въведат физически дейности с повече ходене, бягане или изкачване на стълби.

За видовете затлъстяване научете още на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase