Ройтерс, архив

В рамките на кампанията "Контролирай изненадите", която се организира съвместно от фармацевтичната компания Bayer и Българското научно дружество по акушерство и гинекология, се проведе национално представително проучване с цел да изследва нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност, както и тяхната употреба.
 
То се проведе в началото на месец юни на територията на цялата страна сред мъже и жени над 18-годишна възраст.
 
Според него най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%) и вътрематочното устройство – спирала (71%).
 
Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност, участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%).
 
Интересно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени.
 
За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при  90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.
 
Как да се предпазим от нежелана бременност ще научите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase