Източник: Reuters, архив

Заболяването антракс е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бактерията Bacillus anthracis. Бактерията има три основни антигена, чрез които извършва токсичното си действие върху организма - капсулен, соматичен и образува трети комплексен екзотоксин, съдържащ основния протективен белтъчен антиген. Капсулният антиген е полипептид, който няма изразена токсичност върху организма, но осъществява антифагоцитна активност. Благодарение на това си свойство бактерията се предпазва сама от имунните защитни механизми на организма - гостоприемник.

Вторият антиген - соматичният, е със структура на хаптен, което осигурява термостабилност на опасната бактерия и осигурява дълъг живот на инфекциозния причинител, дори при процеси на трупно разлагане, което е основна причина за разпространението на инфекцията. Екзотоксинът от третия антиген е съставен от три вида белтъци - протективна структура, летален и едема фактор. Този антиген е първостепенен патогенен фактор, който определя патоморфологичните изменения на организма и определя основните клинични признаци в хода на заболяването.

Как се развива заболяването?

Входна врата за причинители на антракс е наранената кожа и лигавици по видимите части на тялото. Дори и при минимални лезии по повърхностния епител на кожата, конюнктивите, гастроинтестиналната система и дихателните пътища са достатъчни за проникване и развитие на микробите. В мястото на проникване започва директно образуване и прорастване на спори, с което микробът започва да се размножава и едновременно с това явление отпуска своите отровни вещества. Отделеният токсин уврежда стените на лимфните съдове, което води до забавено смукване на вода и белтъци. На мястото на проникване на антраксната бактерия се развива оток и некроза на тъканите.

Цялата статия, свързана с влиянието на антракс върху организма, може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase