Източник: Reuters, архив

Настъпи времето за дългочаканото пътуване до морето. Приятната обстановка кара хората да се усмихват повече, но и да се отпускат и да забравят да обърнат внимание на оралната си хигиена след изморителните разходки по плажа. Естествената усмивка е най-красивият и естетичен акцент, който околните веднага забелязват.

Желаете да я опазите и поддържате по-дълго такава? Тогава сложете четката за зъби в куфара и обърнете внимание на следните съвети:

1. Мийте зъбите си по два пъти на ден. Всеки знае поговорката "Мий зъбите си сутрин за красота, а вечер за здраве". Не я подценявайте, защото в нея се крие много истина - миенето сутрин и вечер, ако е извършено достатъчно старателно и цялостно, не допуска натрупването и т. нар. узряване на денталния плаков биофилм (зъбната плака).

Зрялата плака е усъвършенстван биофилм от по-патогенни и агресивни микроорганизми, който способства за задържане на киселини в близост до емайла, причинявайки неговото разрушаване - тоест предизвиква кариес. Обикновеното миене на зъбите трудно може да наруши адхезията ѝ към зъбната повърхност, като това налага професионалното ѝ отстраняване от дентален лекар. При пропускане на няколко последователни измивания на зъбите, зрялата плака започва да калцифицира под влияние на калция в слюнката и образува калкулус - зъбен камък.

Миенето на зъби вечер става след последната консумация на храни и напитки, а сутрин според предпочитанията - преди или след закуска. Изключително важно е да не пропускате да измиете зъбите си вечер, защото през нощта намалява слюнкоотделянето, с което се намалява защитната очистителна функция на слюнката.

Останалата част от материала, свързан със здравето и красотата на зъбите, може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase