Източник: Reuters, архив

Неконтролируемото системно преяждане (хиперфагия) е включено като заболяване в международната класификация на хранителните разстройства. В световен мащаб честотата на хипефагия расте. Освен психиката, разстройството засяга и физическото състояние на пациентите. Сред последните се повишава четотата на сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, наднормено тегло, гастро-езофагеален рефлукс.

Причините за състоянието са различни и действат в своята съвкупност. От една страна се установява генетична предразположеност към системно преяждане. Вероятността за отключване на склонност към преяждане е по-висока при хора във фамилията, на които има регистрирани случаи на хранителни разстройства. Възрастта също има значение. По-голям процент от засегнатите от хиперфагия са в диапазона от 15 до 25-годишна възраст.

Рискови фактори за отключване на хиперфагия са продължително спазваните диети и периоди на гладуване. С относително най-голяма тежест са психологическите предразполагащи фактори. Ниската лична самооценка, основана на комфликт между обществения идеал за външен вид и реалното физическо състояние, е в основата на прекомерното хранене.

Прекомерното хранене се проявява като компенсаторен модел на поведение, при което чрез хранене се освобождава натрупано психическо напрежение. Хроничният стрес и въобще всяко едно нарастващо противоречие във вътрешния свят на хората може да създадат подходяща психологична среда за отключване на хранително разстройство.

Цялата статия за неконтролируемото системно преяждане може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase