Източник: Reuters, архив

Данните на много проучвания акцентират върху важността на закуската по отношение на различни аспекти, свързани със здравословното състояние. Това обаче не се отнася за всяка храна, която се консумира в ранните часове на деня. 

Дори и да се подбере нещо здравословно за първо хранене, то може да не осигури необходимата енергия за началото на деня. 

Експертите обясняват, че без значение каква е храната, чинията условно трябва да бъде разделена на четири части, които да съдържат плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести продукти. Особено внимание трябва да се обърне на протеините, макар често да се забравят. 

Ако на закуска се консумират само въглехидрати, метаболизмът ще бъде изключен за целия ден. Степента на глад зависи от два основни фактора – какво количество храна се консумира и какъв е нейният вид. Когато в менюто за закуска липсват протеини, до обяд вече сме прегладнели, а в такива случаи се взимат погрешни решения, които често водят и до преяждане. 

Има и друга причина, поради която протеините сутрин не бива да се пропускат – тъй като организмът може да усвои само 30 г наведнъж. Ако няма достатъчно количество от тях сутринта, може да бъде трудно усвояването им през останалата част от деня.

За да се набавят нужните протеини, не е необходимо закуската да се състои от пържоли и яйца. Тя може да включва яйце и сирене, в комбинация с някакъв плод. 

Трябва да се има предвид, че най-добрият начин за осигуряване на протеини е чрез храната, а не на прах. Добри източници на протеина са пилешко, говеждо, пуешко месо, както и яйца, сирене, кашкавал, мляко – кисело и прясно.

Още полезна информация за здравословно хранене може да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase