Източник: Reuters

Редовната консумация на зехтин може значително да намали риска от инсулт, констатираха френски учени.

Екип изследователи от университета в Бордо и Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) провели експеримент сред 7625 души на възраст над 65 години, съобщават в сп. Neurology.

В рамките на 5-годишното проучване доброволците били разделени на две групи - такива, които никога не консумирали зехтин и такива, които го използват редовно. По време на 5-годишното изследване инсулт получили 148 души.

След анализ на различни фактори – хранителен режим, физическа активност и други, учените установили, че рискът от мозъчен удар при консумиращите редовно зехтин е 41% по-малък.

Авторите на изследването не са сигурни на какво точно се дължи благоприятния ефект на зехтина върху мозъка. В действителност, ползата от него може и да е косвена.

Във всички случаи новината е много добра, защото употребата на маслиненото олио се оказва един лесен, евтин и същевременно вкусен начин за предотвратяване на мозъчен удар.

Зехтинът съдържа високи концентрации на фитонутриенти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и помагат за нормализиране на кръвното налягане.

Важно е да се знае, че зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-нерафиниран е, толкова по-високо е съдържанието му на полифеноли.

Тези мощни антиоксиданти са необходими на организма в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките.

Още полезна информация за здравето от храните ни можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase