Източник: Reuters, архив

Проф. д-р Здравко Каменов е водещ специалист в областта на ендокринологията в България. Той е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицинския университет - София.

- Проф. Каменов, малко след откриването на иновативния Център за превенция на захарен диабет тип 2 към УМБАЛ „Александровска“ – какво е новото и различното тук? Какви пациенти ще лекувате?

Основната ни цел при създаването на този център е да направим възможното, за да не се развие захарният диабет, но ако това вече се е случило – да се забавят усложненията му.

Последните изследвания показват, че усложненията на болестта всъщност идват много преди да е поставена диагнозата ѝ и точно тук ще е нашата задача – лекувайки първите симптоми, които подсказват за захарна болест, да отложим възможно най-дълго този етап.

Затова е много важно навреме да започнем да лекуваме затлъстяването, артериалната хипертония, дислипидемията и другите рискови фактори и заболявания, свързани с метаболитния синдром.

- С каква апаратура разполага новото звено и какви пациенти ще минават през него?

Апаратурата, с която разполагаме тук, е изключително модерна. Тя е осигурена основно със средства по Седма рамкова програма на Европейския съюз, но и с дарителство. Благодарение на нея още отрано ще се диагностицират съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, автономната и соматична невропатия и промените в ретината, ще се оценява и бъбречната функция. Центърът нямаше да съществува, ако Ръководството на Александровска болница не беше осигурило териториално и с ремонтни дейности създаването му. Това беше една адекватна реакция на новите насоки както в Европейските, така и в Националната ни здравна програма до 2020 г. за превенция на социално-значимите заболявания.

Сред най-новите постижения на техниката са апаратът за изследване на ендотелната дисфункция, камерата за изследване на очните дъна, апаратът за оценка на судомоторната дисфункция и още редица други, осигуряващи пълния курс на ранна диагностика. Най-важното е, че всички апарати са събрани на едно място и няма да се налага пациентът да обикаля различните медицински звена.

Цялото интервю за диабета може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase