Източник: Reuters, архив

Кутиите, в които се продава любимата на повечето американски пица, са изключително вредни за здравето.

Това установили щатски учени, според които в тези кутии се срещат силно токсични химикали от класа на перфлуорираните съединения, които, докосвайки се до храната, могат да причинят непоправими щети върху организма.

Най-податлив към вредното им влияние е мозъкът.

Веществата проникват в мозъка през кръвно - мозъчната бариера и предизвикват редица неврологични симптоми. Най-опасно е, когато химикалите попаднат в организма още по време на бременността, тъй като развиващият се мозък е особено уязвим.

Изследванията показват, че някои перфлуорирани съединения са свързани и с други ефекти, включително рак, увреждане на черния дроб, на имунната функция.

Учените продължават с изследванията за връзката между опасните съединения и въздействието им върху човешкото здраве.

Новината обезпокоява учените дотолкова, че те призовават да се вземат мерки в глобален мащаб срещу разпространението на индустриалните химикали.

Те настояват за нова глобална стратегия за превенция, чрез която да се контролира употребата на тези вещества и задължително тестване на индустриалните химикали за потенциалната невротоксичност.

Химикалите, срещащи в кутиите за пица, са много вредни и за околната среда, тъй като разлагането им в природата отнема дълъг период от време.

От Съвета за защита на природните ресурси вече са пуснали петиция до Американската агенция по храните и лекарствата за по-строг контрол върху производството на опаковки за хранителните продукти.

Още полезна информация може да намерите в рубриката "Еко среда" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase