Източник: Reuters, архив

Летните инфекции са група инфекциозни заболявания, които в България са характерни за летния сезон. При стомашно-чревните и особено при  вирусните чревни инфекции това е относително, защото те се срещат целогодишно, но при определени обстоятелства и условия могат да преобладават повече през лятото.

Всяка година летните инфекции създават проблеми и това се обяснява с голямото разнообразие на микроорганизмите, които ги предизвикват и големия брой подтипове на един и същ микроорганизъм. При заразните заболявания има някои особености, които ги отличават от останалите болести.

Такава особеност е сезонността, което означава, че не е равномерна заболеваемостта от тези инфекции през годината. Например острите респираторни заболявания (ОРЗ) са най-чести в края на есента и през зимата; някои от детските шарки като варицела, бактериални инфекции като скарлатина, са най-характерни за края на зимата и началото на пролетта. За летния сезон следват ентеровирусните и чревните инфекции (вирусни и бактериални). През есента е повишена заболеваемостта от вирусен хепатит тип А.

Друга особеност при тези заболявания е така наречената цикличност, която се изразява в това, че през няколко години се наблюдава по-висока заболеваемост, дори епидемични взривове при някои като хепатит тип А, морбили, паротит, защото се  натрупва достатъчно неимунно население, т.е. хора, които не са ги преболедували.

За причинителите на летните инфекции тази закономерност не е толкова характерна, т.е. при тях заболеваемостта е почти еднаква всяка година.

Повече за летните инфекции може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase