Източник: Reuters, архив

Ванадият е сред по-неизвестните представители на Менделеевата таблица, но в процеса на неговото изучаване специалистите откриват неговото изключително важно влияние върху здравето на човека.

Изненадващо късно изследователите са установили, че този минерал е наистина необходим за правилното функциониране на организма.

Той участва в протичането на всички метаболитни процеси в тялото, активирайки придвижването на аминокиселини, протеини и въглехидрати директно към мускулите. По този начин увеличава техния обем и плътност, стимулира растежа и плътността им.

Това е причината ванадият да е важна съставка в хранителните добавки, които спортистите приемат за натрупване на мускулна маса.

Доказано е, че химичният елемент потиска синтеза на холестерол, като предотвратява образуването му в кръвоносните съдове. По този начин се подобрява цялостната функция на сърдечносъдовата система.

Ванадият подобрява оползотворяването на инсулина и така подобрява глюкозната толерантност. Когато се използва в комбинация с хром, той повлиява минералния дефицит при хора с диабет и хипогликемия.

Важно е да се знае, че недостигът на ванадий в организма е предпоставка за развитието на захарна болест, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, репродуктивни проблеми и бъбречна недостатъчност.

Дефицитът му се свързва още с повишено образуване на кариеси, кашлица, зачервени сливици и болка в гърдите.

За да се предотвратят тези странични ефекти, е необходима бърза промяна в хранителния режим.

Химичният елемент се съдържа основно в морската храна, месото, бобовите култури, пълнозърнестите храни и най-вече при зеленчуци като репичките.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase