Източник: Reuters, архив

Хлорът представлява химическо вещество, което се използва за предотвратяване размножаването на бактериите във водата, както и за неутрализирането им в битови и промишлени отпадъци.

Попадайки във водата, веществото се свързва с органичните замърсители в нея като листа, клонки, пот, урина, слуз, фекалии и кожни клетки, при който контакт се образуват силно токсичните хлорамини и хлороформ.

Заради това, че е ефективен в борбата срещу широк спектър от патогенни микроорганизми, хлорът се използва и във фармацевтичната индустрия, най-вече при разработването на някои видове антибиотици.

Наличието на химичното вещество в питейната вода обаче крие сериозен риск от проява на антибиотична резистентност, предупреждават щатски учени.

Ново изследване, представено в рамките на 249-ия конгрес на American Chemical Society, показва, че пиейки вода, на практика хората стават резистентни към хлора, а оттам – и към медикаментите, в които той се съдържа.

Това е особено обезпокоителен факт, като се има предвид, че антибиотиците стават все по-неефективни в лечението на инфекциозни заболявания и така изправят човечеството пред опасността от смъртоносни зарази, които досега са били напълно лечими.

Повече за хлора и връзката му с антибиотичната резистентност може да научите на Pusl.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase