Източник: Reuters, архив

Веднага след попадането на газираната напитка в организма, панкреасът започва да произвежда инсулин. Инсулинът е хормон, посредством който кръвната захар се усвоява от клетките, тя представлява тяхното "гориво". 20 минути след консумацията на напитката нивата на кръвната захар се повишават. Тогава реагира и черният дроб, който превръща излишната захар в мазнини.

45 минути след чаша газирана напитка, се усвоява кофеинът, който се съдържа в нея. В резултат на това се покачват нивата на кръвното налягане. 

Повишава се отделянето на допамина, който стимулира центровете в мозъка, отговорни за удоволствието. 

Час по-късно нивата на кръвната захар рязко падат. По това време много хора посягат към втората чаша от напитката или към закуска, която също съдържа захар и кофеин.

Газираните напитки имат връзка с епидемията от затлъстяване. Изследователи от Харвард изчисляват, че всяка допълнителна кола повишава риска от затлъстяване с 1,6 пъти. След 20-годишно наблюдение над 40 000 мъже и жени, учените установяват, че рискът от инфаркт при тези, които ежедневно консумират по газирана напитка, е 20% по-голям. 

Газираните напитки повишават опасността от развитие на метаболитен синдром – състояние, което води до диабет и сърдечни заболявания. 

Децата, които редовно консумират газирани напитки, са 80% по-застрашени от развитие на диабет тип 2. Голям е рискът по-късно в живота да имат проблеми с бъбреците, репродуктивното здраве, зъбите, както и да страдат от остеопороза, астма.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase