Източник: Reuters, архив

Газираните напитки може да изложат здравето на риск от развитие на рак, се констатира от данните на ново проучване. 

Канцерогенните вещества, като тези, които се намират в цигарите, се свързват с формирането на злокачествените образувания. А според изследователския екип от Университета „Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, САЩ, газираните напитки може да съдържат същото вещество. 

То се нарича 4-метилимидазол и придава на напитките и на някои храни карамеления им цвят. Въпреки че нивото на химикала е различно при различните марки, това не променя факта, че приемът му застрашава от развитие на рак. 

Учените обясняват, че този рискът е напълно ненужен и има възможност да се избегне. Причината е, че ролята му е свързана единствено с вида на напитката. Излагането на 4-метилимидазол се определя спрямо количеството газирани безалкохолни напитки, които биват изконсумирани. 

За целта на настоящото проучване изследователите анализират повече от 10 марки газирани безалкохолни напитки. Установява се, че повишената консумация на подобни напитки увеличава и риска от злокачествено заболяване.

Към момента от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още не са определили допустими граници на количеството от химикала, което може да се влага в напитките.

Поради високото си съдържание на захар, газираните напитки вече се свързват с диабет. Според данните на редица проучвания те са и водеща причина за високите нива на затлъстяване сред децата по целия свят.

Данните от проучването са публикувани в сп. PLOS ONE.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase