Източник: Reuters, архив

Запушеният нос е един от най-неприятните симптоми на вирусните инфекции. Как да се сбогувате с хремата и да започнете да дишате свободно?

Причина за състоянието е разширяването на кръвоносните съдове по лигавицата на носа и синусите, вследствие на простудно заболяване, алергия, възпаление на синусите. Състоянието се влошава през нощта, когато тялото е в легнало положение. Кои са лесните, ефективни и безопасни за здравето начини да си помогнете?

1. Влажен въздух

Влажният въздух помага за намаляване отока на носната лигавица и за втечняването на слузта. Така по-лесно ще отстраните секретите и дишането ще се облекчи. Лесно можете да създадете подходяща среда в помещенията, като използвате апарат за овлажняване на въздуха и поддържате умерена температура (около 22 градуса през деня, а през нощта максимум до 20). Ако овлажнителят работи през нощта, това ще облекчи дишането ви.

2. Топлина и пара

Топлият душ и парата в банята също ще ви помогнат. През деня можете да си направите няколко инхалации с лайка и щипка сода бикарбонат – в 1 литър кипяща вода сипете 1 лъжица лайка и содата, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте няколко минути парите от съда. Парата повишава влагата в носните проходи и каналите на синусите и отпушването на носа се улеснява.

Повече съвети как да си помогнем при запушен нос може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase