Източник: Reuters, архив

Хората, които вършат служебните си задължения от дома, се справят с тях за доста по-кратък срок, много по-качествено, като същевременно се изморяват по-малко.

Това се твърди в проучване, публикувано в сп. Harvard Business Review.

За целта изследователи от университета в Станфорд проследяват  работата на 255 служители в голяма китайска туристическа агенция, всички от които със стаж в нея най-малко от шест месеца.

През период от девет месеца половината от тях работили от вкъщи, а останалите - продължили да действат на работното си място.

Всички служители били наблюдавани от екип, който отчитал дейността им и тяхното физическо и психическо здраве.

Продуктивността, качеството и удовлетворението на работещите от вкъщи се повишили с близо 20 на сто.

Поради това специалистите съветват работодателите да са отворени към една такава практика, която ще в полза на тях, на служителите им и на компанията изобщо.

Друго изследване, наскоро публикувано в сп. Sleep сочи, че работата от вкъщи е пряко свързана с по-доброто качество на съня, но не толкова заради продължителността му, а заради общото спокойствие на човека, при което той успява да се отпусне и да си почине по-пълноценно.

Експертите обръщат внимание, че дори когато служителят чувства работата си като призвание, се получава умора. Организмът и мозъкът имат нужда от релакс и повече спокойствие.

Повече полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Взаимоотношения“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase