Източник: Reuters, архив

При момичетата, които консумират повече газирани напитки, менструацията се появява по-рано, се установява от ново проучване. Това може да повиши и риска от развитие на рак на гърдата на по-късен етап от живота.

На базата на наблюдения на американски изследователи се открива, че средната възраст на момичетата, при които за първи път се появява менструацията, се понижава. 

Резултатите от предишни проучвания сочат, че при момичетата с по-голямо тегло, менструацията започва по-рано. Връзката между газирани напитки и началото на менструацията не е била обект на много проучвания. 

Изследователите от Медицинското училище и Училището за обществено здраве в Харвард, САЩ, наблюдават как консумацията на газирани напитки се отразява върху момичетата между 9 и 14 години. Те биват наблюдавани от 1996 до 2001 г. 

Данни за проучването са предоставени от друго дългосрочно национално проучване в САЩ, в което участват близо 17 000 подрастващи. При нито една от участничките менструацията не е започнала към началото на проучването. 

Момичетата периодично попълват въпросници, в които дават информация за своите навици, свързани с храненето, консумацията на напитки, физическата активност, както и началото на менструацията.

При анализа на данните се установява, че при момичетата, които консумират повече от една и половина газирани напитки дневно, менструацията започва около 2,7 месеца по-рано, в сравнение с тези, които консумират по-малко от две такива напитки дневно.

След отчитане и на странични фактори, които биха могли да имат отношение към началото на този процес при жените, учените заключават, че сред момичетата, които консумират газирани подсладени напитки, менструацията започва няколко месеца по-рано от обичайното.

Данните от проучването са публикувани в сп. Human Reproduction.

Още полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase