Снимка: Reuters, архив

Хората, които прекарват повече от стандарните 40 часа в офиса седмично, са най-податливи на емоционални проблеми и зависимост към алкохола. 

Това показва изследване на международен екип от учени, обхванал 400 000 души от 14 развити държави - Германия, Австралия, Белгия, Канада, Дания, Испания, САЩ, Франция, Финландия, Япония, Нова Зеландия, Великобритания, Швеция и Тайван.
 
Експертите установили, че работохолиците пият алкохол по-често, отколкото хората, които не са отдадени прекалено много на работата си. Във връзка с това рискът от развитие на алкохолизъм сред работохолиците се увеличава.
 
За да се издигнат в службата, много хора са склонни да работят извънредно. Алкохолът намалява стреса, но е свързан с болести и влошаване на работата.
 
Ако продължителността на работната седмица достигне 48 часа, вероятността от злоупотреба със спиртни напитки се повишава с 11%.
 
При 49-54 часа работа седмично процентът нараства до 13 и крие риск от развиване на тежка алкохолна зависимост.
 
Тенденцията е по-изразена при мъжете, отколкото при жените.
 
При безработните и домакините вероятността от зависимост към алкохола е минимална. Въпреки това, до една пета от всички пенсионери например редовно пият повече от нормата, казват изследователите. Причините за това са самотата или скуката.
 
Нещо повече, това поведение често не се счита за проблематично и много малко хора си дават сметка, че това усложнява живота не само на зависимите от алкохола, но и на техните семейства.
 
Изследването е публикувано в сп. British Medical Journal.
 
Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase