Източник: Reuters, архив

Стресът се счита за основен компонент, който допринася за развитието на обсесивно поведение. Често под негово влияние хората злоупотребяват с алкохол, консумират големи количества храна и пр. в желанието да си доставят малко удоволствие.

Ново проучване установява, че макар стресът да повишава усещането за възнаграждение, което обикновено кара мозъка да извършва тези активности, не носи удовлетворение от получената „награда“.

Проучването е дело на изследователски екип от Женевския университет, който създава стресова ситуация за част от участниците – студенти. Има и контролна група участници. 

В експеримента студентите миришат шоколад, след което споделят колко приятен е ароматът му. Данните сочат, че изложените на стрес участници им е била необходима три пъти повече енергия, за да помиришат шоколада. Не се установява различие в степента на удоволствие, която участниците и от двете групи изпитват.

Проведеното проучване сочи, че стресът има значително влияние върху функцията на мозъка по отношение на удовлетворението. Ефектът върху областите, отговорни за удоволствието, е минимален. Екипът учени обяснява, че настоящото проучване за първи път демонстрира тези ефекти на стреса сред хората. До момента са провеждани лабораторни проучвания по темата, чиито резултати са сходни. 

Изследователите планират допълнителни проучвания, с които да разкрият ефектите на стреса по отношение на повишеното желание за консумация на храна, алкохол и др. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase