Снимка: Reuters, архив

Температурните гърчове се наблюдават сред децата, попадащи във възрастовата група от 6-месечна до 5-годишна възраст. Честотата на тези състояния се колебае от 2% до 5% като в някои страни като Индия и Япония достига 10% от децата в посочения възрастов интервал.

Въпреки сравнително нениската им честота и неприятното им име, тези гърчове са с доброкачествена прогноза. Под клиничната картина не се крият патологични промени в мозъчния паренхим. Това, обаче, трябва да бъде доказано с изследвания.
 
Основните критерии в класифицирането на фебрилните гърчове са тяхната продължителност, честота в денонощието и мащабa на процеса (дали обхващат цялото тяло или определени негови части). В зависимост от това, те се разделят на прости, комплексни и на фебрилен епилептичен статус.
 
Провокиращ фактор за фебрилните гърчове е повишената темпетарура на тялото над 38 градуса, обусловена, най-често, от вирусна инфекция. Въпреки това, всяко едно прегряване на тялото на детето или температурно състояние с друга етиология може да бъде фактор за отключването на тези временни пристъпи.
 
Как да действаме при фебрилен гърч прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase