Източник: Reuters, архив

Грипният вирус има специфична структура, която обуславя неговото патологично действие върху организма и механизмите на развитие на противовирусен имунитет.

Два са основните повърхностни белтъка на грипните вируси, имащи отношение към навлизането в клетките и индуцирането на имунен отговор. Това са невраминидазата и хемаглутининът.

След като попадне в дихателните пътища, вирусът трябва да преодолее бариерата, сформирана от секрета, покриващ лигавицата. Тук се включва невраминидазата, която разгражда този секрет и проправя път на вирусните частици към клетките на респираторната лигавица.

Следващият етап от инфекциозния процес е навлизането в лигавичните клетки на дихателните пътища. Това се осъществява посредством втория основен белтък по повърхността на вируса – хемаглутинина.

Важността на тези два белтъка се разглежда в няколко аспекта.

Понеже са белтъчни молекули от чужд произход, те предизвикват продукцията на антитела в организма. Антителата са насочени или към невраминидазата, или към хемаглутинина.

Тези, насочени към невраминидазата, ще блокират способността на вируса да преодолява мукозната бариера в дихателните пътища и ще намалят излъчването му с издишания въздух.

Вторите антитела, насочени към хемаглутинина, ще блокират навлизането на вируса в човешките клетки и следователно ще ограничат разпространението му в организма.

Повече за имунитета и вирусите може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase