Снимка: Reuters, архив

С желанието да се излекуваме бързо, често посягаме към най-масовите лекарства, без дори да се посъветваме със специалист. Но знаем ли какви вреди ни носят те?

 
Тези медикаменти, макар да осигуряват облекчение веднага, понякога могат да се окажат опасни в дългосрочен план. Не само тялото, но и мозъкът значително се повлиява от тях.
 
Ето някои от лекарствата, с които трябва да бъдем особено внимателни.
 
Антибиотици
 
Те са най-опасни от всички медикаменти. Да, антибиотиците възпрепятстват растежа на бактерии и гъбички в тялото ни, но убиват и полезните видове, поради което отслабват и имунната система.
 
При продължителна употреба бактериите стават устойчиви на тях и антибиотиците вече не действат дори при смъртоносни инфекции. Независимо колко е голяма дозата им.
 
Аналгин
 
Този медикамент е забранен за продажба в повечето европейски държави, заради сериозни странични ефекти. Най-страшният и коварен е поради намаляване производството на бели кръвни телца – именно те защищават организма от врагове – вируси, бактерии и гъбички.
 
Така честото облекчение на болката с аналгин в последствие може да ни струва прескъпо – поява на инфекции, а в най-тежките случаи заболяване от агранулоцитоза – тежък срив на цялата имунна система.
 
Антиалергени
 
Антихистамините за лечение на алергии, както и класическите психотропни вещества и някои лекарства, които понижават кръвното налягане, причиняват забавяне на реакциите.
 
Разпространените “антиалергени” - димедрол, диазолин, супрастин, тавежил и други, забавят реакциите и потискат нервната система.
 
Антихистамини се съдържат и в лекарствата против простуда от типа на фервекс, терафлу и т.н. Преди пътуването е по-добре да не ги приемате.
 
Останалата част от материала ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase