Източник: Reuters, архив

Нов медикамент получава одобрение от страна на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ и за лечение на най-агресивната форма рак на белия дроб - агресивно недребноклетъчен рак на белия дроб. 

Установява се, че медикаментът Cyramza потиска растежа на туморите. Учените смятат, че когато той се използва в комбинация с доцетаксел, се постига удължаване на живота на пациентите, засегнати от рак на белия дроб.

Според изследователи от Медицинския център на Университета в Мериленд, САЩ, най-честата причина, отговорна за развитие на опасното онкологично заболяване е тютюнопушенето. Много е важно да се отбележи, че отказът от вредния навик по време на ранните стадии на болестта, значително ще подобри изхода за пациентите. 

В рамките на проучване, проведено сред 1 253 участници, става ясно, че новото лекарство може да удължи живота на засегнатите с малко повече от месец. Всички участници са били лекувани за прогресивен рак на белия дроб преди да вземат участие в проучването. 

Резултатите сочат, че половината от пациентите, лекувани с комбинацията живеят по-дълго, в сравнение с тези, които получават плацебо. Лечението продължава, докато заболяването не прогресира или не се появят нежелани странични ефекти. 

Умора, възпаления на лигавицата на устата, понижаване броя на белите кръвни клетки, борещи се с инфекциите, са сред най-често срещаните нежелани ефекти, свързани с употребата на новия медикамент.

Най-тежките, макар да се срещат по-рядко, са кръвни съсиреци, тежки кръвоизливи, покачване нивата на кръвното налягане, както и нарушаване способността за излекуване на рани. 

Медикаментът работи като блокира притока на кръв към туморните клетки и по този начин потиска растежа им. 

До момента лекарството е било с одобрение само за лечение на пациенти, които страдат от напреднал стадий на рак на стомаха и аденокарциномите на стомашно-чревния тракт – форма на рак, който засяга части от храносмилателния тракт.

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase