Снимка: Reuters, архив

Оказва се, че широко разпространеното лекарство за еректилна дисфункция подобрява паметта и би могло да бъде използвано като оръжие срещу някои видове деменция, съобщава сп. Neurology.

 
Става дума по-конкретно за медикамента Тадалафил от семейството на Виагра, което разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към пениса.
 
Откритието е на спеициалисти от Единбургския университет, които са си сътрудничили със специалисти от други страни, между които САЩ, Холандия, Австрия, Германия и Франция.
 
Те са проучвали хиляди пациенти, които са били на различна възраст – всички участници в проучването са били подлагани на няколко различни теста.
 
Учените са категорични, че това лекарство може да бъде полезно за съдовата деменция, тъй като увеличава притока на кръв към мозъка.
 
Съдовата деменция представлява състояние, при което се увреждат малките кръвоносни съдове в мозъка. Това от своя страна води и до намаляване на притока на кръв към мозъчната тъкан, обясняват още учените.
 
Този вид деменция е втората най-честа форма на заболяването, а според данни във Великобритания има около 110 хиляди случая на заболяването.
 
Експертите са обнадеждени след това свое откритие и смятат, че тяхното изследване ще бъде от полза за следващи проучвания, които ще се правят в тази област.
 
Още здравни новини ще намерите на Puls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase