Снимка: Reuters

Учените най-сетне потвърдиха чаканото от мнозина почитатели на бирата предлоположение: тя може и да е полезна за нас.

При умерена консумация пенливата напитка може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот.
 
Тези и други научни факти за качествата на пивото бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“, провел се в Брюксел. Събитието събра над 120 представители на медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка.
 
Събитието традиционно предоставя възможност на учени от цял свят да споделят резултати от медицински проучвания относно свойствата на бирата и нейното позитивно въздействие върху консуматорите й.
 
Още с откриването на симпозиума беше подчертано, че потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол. Именно ниската концентрация на алкохол в голямо количество вода, както и наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоктивни субстанции, допринасят за благотворния потенциал на пивото върху здравето и качеството на живот.
 
В рамките на форума бяха представени 11 научни доклада, разделени в три сесии. В панела „Умерената консумация на бира и вашето здраве" бяха дискутирани ползите от антиоксидантите във ферментиралите напитки. При пивото съдържанието на специфични полифеноли оказва положителен ефект върху дихателните пътища и сърдечносъдовата система, дори при пациенти, претърпели сърдечен удар.
 
Продължението на материала ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase