Снимка: Reuters

Отглеждането на децата заедно с домашни любимци може да има много позитиви - от научаване на малките да носят отговорност, през намаляване на стреса, безспокойството и агресията до по-лесно приемане на смъртта като естествен завършек на живота.

 
Общуването с животното, освен това може да подпомогне развитието на говора и научаване на децата да четат. Отглеждането на куче пък може да насърчи подрастващите и за повече физическа активност, разходки и игри.
 
Това са само част от добрите страни на отглеждането на деца с домашни любимци според експертите, които се включиха в първите по рода си у нас безплатни консултации на семейства “Децата и домашните любимци”.
 
Проектът е съвместна инициатива на Центъра за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в Нов Български Университет и PETS&U. Целта беше всички желаещи да популчат компетентен съвет от различен тип специалисти – клиничен психолог, ветеринарен лекар и специалист по модификация на поведението на кучето.
 
Огромна част от българите са отворени за идеята да отглеждат децата си заедно с домашен любимец, показва онайн анкета на PETS&U, в която се включиха близо 1500 участника. 81% от респондентите са категорично ЗА, 9% биха подкрепили, но само след като детето навърши определена възраст.
 
Продължението на статията можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase