Снимка: Reuters

През последното десетилетие ни залива вълна от прояви на дисфункция на щитовидната жлеза и то на все по-ранна възраст. Най-засегнати са жените с оплаквания от хипофункция, възли на жлезата, тиреоидит на Хашимото.

 От гледна точка на натуропатията причините за зачестяването на подобни ендокринни проблеми са много и от различно естество. На първо място това са съвременният начин на живот с високи нива на стрес и повишения радиационен фон. Автоимунните заболявания като Хашимото представляват автоагресия от самата имунна система. Някои нарушения във функцията на щитовидната жлеза (например Базедовата болест) са следствие от дадени хронични възпалителни заболявания.
 
Натуропатията приема емоциите като първопричина. Дълго стаяваното напрежение, вътрешна неудовлетвореност, липса на комуникация, усещане за изолация сред околните, стресът са сред основните виновници за проблеми на жлезата.
 
„Само една пета от смущенията на щитовидната жлеза се дължат на самата нея”, казва най-известния немски натуропат графиня Ангелика Волфскийл, която ще изнесе серия безплатни лекции за щитовидната жлеза пред българската публика. Най-силно функцията на щитовидната жлеза се влияе от нарушенията в други органи и функционални системи. При повишена активност на жлезата всички процеси в организма протичат по-ускорено и по-бурно. Когато тя е с понижена функция, сътветно всички процеси са с намалена активност.
 
1. Какви са симптомите за наличие на проблем?
 
При хипотиреоза има една специфична чувствителност към студ, както и неспособност за сваляне на килограми. Характерни са проблемите с кожата (груба, нацепена) и косата (косопад), констипация, умора и депресивно настроение. Често при оплаквания на пациентите от проблеми със стреса и епизоди на депресия неправилно им се предписват приспивателни и антидепресанти.
 
Продължението на материала вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase