Снимка: архив Булфото

В десетдневен срок производителите на шествалентна ваксина ще преразгледат своите наличности и ще предложат количества. Това съобщиха от здравното министерство.

Още по темата
Оттам уточняват, че днес във ведомството е проведена среща между ръководството на министерството и фирми-производители на ваксината, за да се обсъди готовността им да предоставят необходимите количества ваксини, така че да се спази Имунизационния календар.

До кризата с ваксините за новородените се стигна след законодателни промени, влезли в сила от 1 април тази година. Тогава осигуряването на ваксините за задължителната имунизация и реимунизация беше прехвърлено от Здравната каса към здравното министерство. Тогава бяха проведени две открити процедури, но до избор на фирма така и не се стигна. Така не бяха осигурени нужните количества и децата, родени след 1 юни 2014 година бяха застрашени да останат неваксинирани.

Миналата седмица правителството реши Министерството на здравеопазването да проведе ново договаряне без обявление за шествалентната ваксина, след като на предишното нямаше оферти.

Шествалентната аксина предпазва новородени от дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase