Снимка: Архив Reuters

Във ВМА се провежда усилена подготовка и тренировки на екипи от лекари за това как да се реагира при случай на болен от ебола в нашата страна, каза д-р Андрей Галев - началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към ВМА, съобщи БНР. Той участваше на дискусия по проекта "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" в Министерския съвет.

Галев коментира още, че термокамерите на Летище София, които следят за случаи на ебола, не са най-сигурната защита. Това е така, защото инкубационният период на болестта е дълъг.

От Израел ще бъде осигурена линейката за превозване на болен от ебола, която очаква ВМА, уточни д-р Андрей Галев. По думите му ще има нови костюми за персонала при евентуални случаи от ебола. Според него системата на здравеопазването в Европа би трябвало да може да потуши такова заболяване, за да не се стигне до епидемия.

Инфекциозна болница от понеделник също ще обучава свои екипи, каза директорът на Инфекциозна болница в София д-р Татяна Червенякова.

"Другата седмица ние ще направим обучение, имаме защитни костюми. На инфекциозна болница основният й корпус в момента е в ремонт и реконструкция, но останалата част е павилионна. Веднага можем да отцепим един павилион и да го направим за контактни или ако има повишена заболяваемост", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase