Източник: Reuters

Фитнес експертите разкриват най-новата суперхраната – разходките. Те могат да се окажат дори по-ефективни от интензивните физически упражнения. Специалистът в областта - Кети Боуман, пише в книгата си „ДНК на движението: Възстановете здравето си, чрез естествено движение“, че организмът се нуждае от ежедневно движение, подобно на приема на хранителни вещества. 

Според изследователката има доказателства, които сочат, че комбинацията между физическа активност и бездействие може да се окаже по-важна за риска от хронични заболявания, в сравнение само с физическата активност. 

„Активно заседнали“ е нова категория хора, чиито начин на живот се характеризира с едночасова тренировка през деня, а останалата част от него те прекарват в седене. 

По време на миналогодишно проучване, проведено от изследователи от University of Texas School of Public Health, 218 маратонци съобщават продължителността на времето, в което тренират, и времето, за което са седнали.

Оказва се, че на седмична база те прекарват средно по 6,5 часа в тренировки, а часовете, прекарани в седене, са 10, 75, но на дневна база. Това означава, че те са едновременно с висока активност и в същото време са изключително бездейни. 

Според специалистите много хора вярват, че единственият начин за тренировка е да прекарат един час във фитнеса.

Малко проучване обаче, проведено сред мъже и жени, които не страдат от затлъстяване, сочи, че разходки с продължителност между 3 и 5 минути на всеки три часа може да обърне ефекта от продължителното заседяване върху артериите на краката.

 

Повече интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase