Източник: Reuters

Мозъкът е активен по време на сън, обясняват учени, които откриват, че хората са способни да класифицират думи, докато.

Изследователи от Кеймбридж и Париж въвеждат участници в тест, свързан с думи, когато те са в будно състояние, и откриват, че хората продължават да отговарят вярно и когато спят. Експертите обясняват, че спящият мозък може да изпълнява сложни задачи, особено ако те са автоматизирани.

Екипът изследователи се опитва да установи „поведението“ на мозъка в будно състояние и по време на сън.

С помощта на електроенцефалограма, те записват мозъчната активност на участниците, докато те трябва да класифицират чути думи - животни или предмети, с натискането на определен бутон. Този вдясно от тях е за животни, а този вляво – за обекти.

Това позволява на изследователите да проследяват реакциите им и да „отбележат“ всяка категория на думата към специфично движение на мозъка.

Участниците са помолени да легнат със затворени очи в затъмнена стая и да продължат да изпълняват поставената задача, докато се унасят в сън.

След като заспят, участниците биват тествани отново с различен списък думи, за да се гарантира, че мозъкът първо разбира смисъла на думата, преди да я класифицира. Мозъчната дейност показва, че участниците продължават да отговарят правилно, макар и малко по-бавно. По това време те са напълно неподвижни и неосъзнати.

Учените обясняват, че всяка задача, която може да бъде автоматизирана, би могла да се изпълни по време на сън. Останалите ще спрат изпълнението си, когато човек заспи.

Данните от проучването са публикувани в сп. Current Biology

 

Повече полезна и интересна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase