Източник: Reuters

Акупресурата на дистални акупунктурни точки, свързана с облекчаване на болките в раменете и врата, оказва специфичен благоприятен ефект върху кръвообращението и насищането с кислород на трапецовидния мускул, а също така и върху активността на нервите, сочи проучване на изследователски екип от Япония. 

Предишни изследвания установяват, че пациентите, които страдат от болка в раменете и врата, имат нарушена регулация в микроциркулацията на трапецовидния мускул и нарушена функция на нервните влакна на симпатиковата нервна система. 

За целта на проучването участие взимат 41 жени, които биват разделени на три групи. Разпределението им е на случаен принцип. 

Участничките в първата група получават акупресура на три дистални акупунктурни точки - Liangqiu ST-34, Zusanli ST-36 и Jiexi ST-41. Разпределените във втората получават дистална акупресура също на три, но различни, точки - Hegu (L.I.-4), Shousanli (L.I.-10) и Quchi (L.I.-11), за които се знае, че подобряват нарушения в областта на врата, раменете и ръцете. На участничките в контролната група не се прилага акупресура.

Измерванията на кръвообращението и насищането с кислород показват, че стимулацията при участничките от първата група намалява насищането с кислород в трапецовидния мускул. Според изследванията тя води до активиране нервите на симпатиковата нервна система, което допринася за свиването на кръвоносните съдове. 

От друга страна обаче, се установява, че акупресурата при участничките във втората група подобрява кръвообращението и насищането с кислород в мускула. Тук стимулацията активира парасимпатикована нервна система. 

Данните са публикувани в PubMed.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase