Снимка: Булфото, архив

Здравноосигурителни плащания за първичната извънболнична медицинска помощ за 2015 г. да станат 8 на сто от общите здравноосигурителни плащания на НЗОК. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до министъра на здравеопазването, до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до председателя на съсловната организация.

От сдружението припомнят, че в момента те са 7.1 на сто.

В писмото се посочва, че е трайна тенденцията за намаляване на процента за извънболничната помощ като част от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на НЗОК.

Лекарите отбелязват, че финансирането на този вид помощ в 15 европейски държави още през 2008 г. е било в размер на 25-30 на сто от общите финансови средства, заделяни за здравеопазване.

Тенденцията за процентно намаляване на средствата за извънболничната помощ е в противоречие с препоръките на Световната банка, на европейските практики и на мерките и политиките, заложени в приетата Национална здравна стратегия - 2014-2020 г., отбелязват от сдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase