Източник: Reuters

Поддържането на добра физическа форма с упражнения е необходимо на жените и в борбата срещу рака на гърдата. Това става ясно от проучване на Института „Гюстав Роси“ във Франция, публикувано в сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Редовните упражнения спират развитието на ракови формации в млечните жлези в постменопаузата, но при преустановяването им се губи полезният им ефект. Нито едното, нито другото, изненадват експертите, резултатите от проучването само подчертават необходимостта от спорт за поддържане на женското здраве след края на репродуктивния период.

За целите на проучването научният екип проследява данните на 59 000 жени в постменопаузална възраст в продължение на 8,5 години. За този период са поставени над 2100 диагнози на инвазивна форма на рак на гърдата.

При анализа на данните изследователите откриват, че има 10% по-малък риск от коварното заболяване при жените, които отделят най-малко по 4 часа седмично за разходка или други леки физически мероприятия като каране на колело. Достатъчно е ежедневно да се правят разходки от по 35 минути. Ефект от тях обаче може да се търси при минимум 5 години редовна практика.

Индивидуалният риск за развитието на рак на гърдата зависи още от фактори като телесно тегло, количество на мазнини в тялото и обиколка на талията.

И преди беше ясно, че рисковете за гърдите от рак се повлияват в положителна насока от извършването на спортна дейност. Известно е, че той расте сериозно с края на репродуктивните възможности при жената. Но досега научната общност не можеше да конкретизира каква регулярност и продължителност на заниманията във времето са необходими за получаването на този ефект.

Повече за превенцията от рака на гърдата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase