Източник: Reuters

Покушението върху себе си може да се познае, твърдят специалисти. Стига да оставаме отворени към сигналите, които ни изпраща събеседникът ни.

За съжаление, при среща с неприятно или озадачаващо поведение сме склонни да се отдръпваме от въпросната личност, дори да я назидаваме, когато се касае за близък, без да си даваме сметка, че точно в този момент другият се нуждае от разбиране много повече от нас...

Обикновено заради самоубийство загиват млади и способни хора, неочаквано за другите, много по-често мъже (в около 80% от случаите).

Според специалисти най-добрият начин да се ограничи рискът от самоубийство е да се познават рисковите фактори и признаците за него. А самоубийството, твърдят те, е предвидимо и предотвратимо, поне в около 45% от случаите!

Рисковите фактори варират според възрастта, пола и етническата принадлежност. Обикновено има наслагане на рискови фактори, за да се стигне до това крайно решение на личността.

В 90% от случаите на самоубийство се намира анамнеза за тежка депресия или друго психично заболяване. Често тези хора са проявявали зависимост към субстанции, успоредно с протичането на емоционално разстройство. Към този пъзел, ключова роля играе травмиращо житейско събитие – например загуба на скъп човек. Да се мисли за край на живота след такъв случай, колкото и тежка да е загубата, не е естествена проява на стреса обаче.

Повече по темата можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase