Източник: Reuters

Сливите подпомагат перисталтиката на червата. Препоръчва ни са при оплаквания от затегнат стомах. Това тяхно действие се дължи на богатото съдържание на фибри, както и на веществата сорбитол и изатин.

Сливите обаче са полезни и с други свои качества. Те са плод, който е богат на антиоксиданти. Според системата ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) сушените сини сливи се нареждат веднага след боровинките по количеството им в 100 грама - 6259 µmol TE/100 g и изпреварват дори чесъна по този критерий.

Основен дял на антиоксидантите заема витамин С, който помага на организма да се справи с агресивни чужди частици и е необходим за преодоляването на наличните възпалителни процеси.

Освен витамин С в борбата срещу свободните радикали, сливите осигуряват завидно количество ефективни полифеноли – лутеин, крипто-ксантин и зеа-ксантин. Те действат особено благоприятно при хронични възпаления и оплаквания, включително и болка, и се смятат за силен агент на младостта и доброто зрение.


Повече факти за сливите и други полезни храни можете да намерите в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase