Снимка: Reuters

По принцип трябва да знаете, че за много малко бебета може да се чуе, че спят през нощта. И това не се дължи на склонност родителите да се оплакват, а точно на факта, че за бебетата е напълно нормално да се събуждат и бъдат активни известно време през нощта.


Десетки могат да бъдат причините малкото да ви държи будни, когато цялото ви същество копнее за сън. Характерът на причините зависи от възрастта на бебето. Първо, след раждането то трябва да привикне към нов ритъм на живот, зависещ от слънчевата светлина и започне да изгражда навици да спи, когато е тъмно и бодърства, когато е светло. Приблизително към четвъртия месец, организмът му ще се пригоди към обичайния за човека ритъм. След четвъртия месец причините за бодърстване през нощта могат да бъдат коренно различни при всяко дете...
 
Защо не спи бебето до 4-месечна възраст
 
1. Най-вероятната причина е, защото е гладно. Стомахът на новороденото е изключително малък, той поема съвсем малко храна, поради което е изключително важно през първите седмици бебето да се храни регулярно, редовно на малки интервали. Паузата между храненията през нощта е между 4-6 часа, според детето, като някои продължават да търсят да се хранят през нощта дори до 6-месечна възраст. Тази пауза от 4-6 часа нехранене през нощта обаче трябва да я има, за да може и стомахът да си почине и се избегнат по-силните колики.
 
2. Бебето започва да се "ориентира" за ритъма сън – бодърстване едва към 8-10-та седмица. За да придобие то бързо правилна «хигиена на съня» и се развие правилно циркадния ритъм на съня при него, трябва да се постараете малко и вие. Това, което е нужно да правите, е да му покажете, че то може да получава често храна на светло и е оставяно в креватчето в успокоения дом, когато е тъмно. Хранете го на всеки три-четири часа през деня и не му позволявайте да спи по-дълго. Колкото и да сте привърженик на храненето на «повикване» трябва да сте наясно, че след четвъртия час то ще бъде прегладняло, от което ще се превъзбуди, няма да успее да се нахрани пълноценно и може да се озовете в неприятен цикъл на непълноценно спане заради глад.
 
3. Терморегулацията при новородените още е несъвършена. Затова организмът им е много чувствителен на промени на температурите. За тях са опасни както високите, така и по-ниските градуси. Облеклото и завивките на бебето трябва да са много добре съобразени с атмосферните условия. Трябва да се избягват материи, които задържат топлина – като синтетичните тъкани. Помещението трябва често да се проветрява (проветрява се, когато бебето е извън стаята) и се избягва по-силното отопление, особено нощем. Температурата през нощта може да е около 21 оС, през деня – 24 оС. Единствено къпането изисква по-голямо затопляне – до 26 оС.
 
 
Останалата част от статията можете да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase