Снимка: Reuters

Затвърждават се съмненията, че носенето на мобилния телефон в джоба оказва негативно влияние върху мъжката плодовитост. Радиочестотните електромагнитни лъчения от мобилните апарати да причиняват стерилитет на мъжете.

Това показват 10 проучвания на британски учени от университета в Екзитър, които са изследвали общо 1492 мъже.
 
Били са изследвани здрави непушачи доброволци, както и господа, които предпочитат да носят мобилния си телефон в предния джоб.
 
Оказва се, че излагането на радиочестотна електромагнитна радиация понижава концентрацията на сперматозоиди, тяхната способност да се придвижат до яйцеклетката, намалява размера, формата и жизнеността им с 8%.
 
Подобни са и резултатите при тестове с лабораторни мишки. Гризачите са изложени на 6-часа радиация всеки ден в продължение на 4 месеца. Учените установяват, че се отбелязва спад от 25% в броя жизнени сперматозоиди на животните.
 
"Резултатите показват, че излагането на електромагнитна радиация при носене на мобилни телефони в джобовете на панталоните влияе негативно върху качеството на семенната течност", казва д-р Фиона Матюс от изследователския екип.
 
Той допълва още, че за да се стигне до генерални заключения е нужно да се проведат още проучвания.
 
Авторите на изследването припомнят, че голяма част от възрастното население по света притежава телефони, а 14 на сто от двойките в развитите страни имат проблеми в опитите при създаване на свое отроче. Според тях една от причините са именно мобилните телефони.
 
 
Останалата част от материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase