Снимка: Reuters

Стефка Владова завършва Медицински университет – Пловдив, специалност „Рехабилитация и физиотерапия“. Специализира кинезитерапия към НСА. Има допълнителна квалификация по физикални методи в педиатрията, гинекологията, неврологията и ортопедията. През 2002 г. придобива квалификация по приложение на традиционни и нетрадицонни физикални методи в тяхното съчетание в спа центрове. Има сертификати от водещи френски, немски, испански, американски компании по методи на съвременната козметология.

 
- Г-жо Владова, каква е ролята на физиотерапевтичните процедури в процеса на следродилно възстановяване на жените?
 
Следродилното възстановяване при всяка жена е строго индивидуално и протича по различен начин. Така например, някои жени възвръщат предишната си форма в рамките на броени месеци без особени усилия, докато при други това може да отнеме години. Всичко това е въпрос на индивидуални характеристики при всяка жена, на процес на обмяна на веществата, хормонални и генетични особености. В този смисъл, комбинацията от физиотерапевтични процедури, активният двигателен режим и промяна в начина на хранене, би спомогнало да се преодолеят тези различия. Те включват процедури по Кавитация, Велашейп, радиочестотен лифтинг, лечебна гимнастика, мануален масаж и други. Чрез тях родилите жени бързо и лесно могат да възстановят своята добра фигура от периода преди забременяването и раждането.
 
- Какво е въздействието на изброените от Вас процедури върху женския организъм?
 
Всеки метод сам по себе си носи добър резултат при възвръщане и оформяне силуета. Например гимнастиката, съобразена с индивидуална потребност на всяка родилка, допринася за възвръщане на добрата подвижност в ставите и тонизиране на мускулатурата. Това от своя страна води до нормализиране на кръво- и лимфо-обръщението, допринасящи за добрия тонус.
 
Процедурите с модерните уреди за Кавитация и Велашейп помагат на физиотерапевтите и жените, преминаващи през следродилните пакети, за по-бързата локална редукция на мастните депа. Чрез тях се постига разрушаване на мастните клетки и загуба до 25% от подкожните мастни натрупвания.
 
Радиочестотният лифтинг на свой ред, съчетан с Велашейп, има свойството да подпомага и ускорява синтеза на колаген и еластин в клетките. Резултатът от приложението му е стягането на кожата. Тя възвръща своя тургор, става видимо по-стегната, еластична и гладка.
 
Лимфодренажният масаж се прилага веднъж на една или две седмици, защото е важна процедура, обединяваща въздействието на прилаганите терапии. Чрез него се подпомага лимфотокът, противодейства се на застойните явления и се подпомага отстраняването на токсините от организма. Допълнително се облекчава отделителната система. Голяма полза и облекчение носи и масажът – с помощта му много по-бързо се прибират коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-бързо и безпроблемно физическата форма, особено, ако се комбинира с определени целенасочени физически упражнения.
 
 
Останалата част от интервюто ще намерите на Puls.bg
 
 
    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase