Източник: Reuters

С настъпването на пролетта природата се събужда от зимния сън. Целият този процес обаче далеч не действа регенериращо на организма.

Пролетната умора се свързва с появата на чувство на отпадналост, раздразнителност и стрес. За жалост, състоянието не се повлиява особено от красивите пейзажи с ярки и изразителни цветове навън. Повечето засегнати се затварят вкъщи, обгърнати в безцветно настроение далеч от околната среда.

Причината за това контрастно на природата състояние се крие в температурните промени, както и смяната от зимно към лятно часово време, което оказва влияние на организма. Той повишава функционалната си активност, което води със себе си засилено „потребление“ на енергия, а резултат е нейната липса. 

Как да се противодейства на състоянието?

Една добра „доза“ физическа активност е чудесно начало – със сигурност това е най-добрият начин за преодоляване на сънливостта и чувството на отпадналост. Физическите упражнения стимулират мускулите, а също така са и отличен катализатор, който повишава силата и енергията. Достатъчни са 30 минути на ден.

Следващата стъпка е сънят. Почивката е от решаващо значение, а също така е и много важно тренировката да не води до преумора – много часове упражнения например. Внезапната промяна в навиците също може да доведе до дисбаланс в организма и настроението. Затова е препоръчително да се отделя достатъчно време за почивка, дори и през пролетта, когато денят е по-дълъг.

Хранителният режим, разбира се, също е от основно значение. Следва да се насочваме към храни, с ниско съдържание на мазнини и да консумираме големи количества вода. Това са „хранителните основи“, които помагат на тялото да се освободи от токсините.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase