Снимка: БТА

И тази година свръххоспитализациите са най-често срещаните нарушения на болниците. Това сочат резултатите от проверката, която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е извършила на лечебни заведения през първото тримесечие на годината.

Болниците продължават да хоспитализират пациенти, които нямат необходимост от активно болнично лечение, констатира управителят на здравния ни фонд д-р Румяна Тодорова, обобщавайки резултатите от проверките пред журналисти.

През периода януари-март 2014 година Здравната каса е направила общо 1457 медицински и финансови проверки на 136 лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна.

Други много често срещани нарушения са отчитане на завишен брой пациенти при наличие на по-малък брой легла в болницата; приети повече пациенти, които към датата на проверката не са били в лечебното заведение; завишен брой хоспитализации през зимния период на по-скъпи клинични пътеки, които не отговарят на реалното заболяване на пациентите; извършване на хоспитализации по спешност, без да е необходима такава; отчетена, но неизвършена дейност.

Без решение за дефицита в бюджета на НЗОК

Управителят на Здравната каса уточни, че на общо 1,5 милиона лева ще възлязат глобите и сумите, които няма да бъдат изплатени на болниците, хванати в нарушения през първото тримесечие. За Investor.bg Тодорова коментира, че това е един от механизмите, чрез които фондът ще се опита да намали размера на очертаващия се дефицит.

Тодорова потвърди прогнозата на Лекарския съюз, че дупката в бюджета на НЗОК ще бъде в размер на 250-300 млн. лв. Тя не даде конкретно решение за покриване на този дефицит, но акцентира, че касата не разполага с резерв, който би могъл да го покрие. Според нея реални мерки, които могат да решат кардинално проблема, са по-високата събираемост на приходите от вноски в приходната агенция, осигуряване на по-висока база, заплащане от държавата на вноските на децата и други групи хора в пълен размер.

Коментирайки резултатите от проверките, Тодорова посочи още, че болниците много често си позволяват да отчитат дейност, която всъщност не е извършена. Такива са случаите, установени в болници в Пловдив и Пазарджик, за които касата има намерение да сезира прокуратурата. И на двете места обаче проверките продължават, уточни Тодорова.

Пациенти масово се приемат в болница на по-скъпо платени клинични пътеки, отчете още управителят на фонда, като даде пример с болница в Пловдив. Установени са били случаи, при които пациенти можело да бъдат на медикаменти, а вместо това са хоспитализирани и то на по-скъпата пътека. В същата болница дежурните лекари по график са били извън лечебното заведение към момента на проверката, каза тя.

Честа практика е назначаването на продължително амбулаторно лечение, след което пациентът се хоспитализира, без да е необходимо. Друго грубо нарушение е това, че огромната част от приемите в болница се извършват по спешност – в някои случаи проверките показали, че 80% от пациентите са влезли в болницата по спешност. Проверките обаче констатират, че голяма част от тях всъщност не са били спешни случаи. Прием на болни без направени предварителни изследвания също е констатирано от проверката. Касата отчита като нарушение и това, че болниците лекуват приетите пациенти само за заболяването по клиничната пътека, по която са приети, без да лекуват съпътстващи заболявания.

Внезапни проверки в болниците ще станат практика

В почивните дни от 18 до 21 април Здравната каса е извършила и внезапни проверки в 37 лечебни заведения за болнична помощ в страната на 191 отделения, обяви Тодорова. Целта им е била единствено да се установи дали приетите пациенти са били в болницата по време на празниците. Само по този показател са открити нарушения в общо 14 от всички 37 проверени лечебни заведения.

Тодорова коментира и друго фрапантно нарушение на болница в рамките на изминалите почивни дни – онкотерапевтични клиники са били заключени, а всички пациенти – изписани, въпреки че са били приети по клинични пътеки. Наред с това дежурният лекар е бил без специалност, а директорът на болницата не е уведомил предварително НЗОК, че клиниките няма да работят.

Шефът на НЗОК заяви, че внезапните проверки на болниците ще продължават не само по време на празничните дни. Тя допълни, че ще се следи не само за присъстващи пациенти, но и за целия път на пациентите – влизане в болница, изписване, проследяване на извънболничната помощ. А резултатите от проверките за тримесечието ще бъдат предоставени на агенция "Медицински одит" и на министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase