Източник: Reuters

Привикнали сме със стереотипите, според които мъжете не обичат да говорят за своите емоции и избягват да изразяват гласно какво усещат и особено какво ги безпокои. Психолозите предупреждават обаче, че умението на детето да споделя какво го вълнува, тревожи или натъжава е изключително важно не само за неговото здраве, но и за цялото му бъдеще. Затвореното в себе си момче, което се бои (или не умее) да изразява безпокойството си, което не знае как да реагира на агресията, как да се разтовари от стреса, може на по-късна възраст да развие невротични симптоми и да се сблъска със сериозни психологически и здравословни проблеми.

Способността да разбира и регулира емоциите си – т. нар. емоционална интелигентност, има решаващо значение за бъдещото развитие на детето. Тя е ключов фактор за взаимоотношенията му с връстниците, с близките вкъщи, за постигането на успехи в училище.

1. Какво означава емоционална интелигентност и как да подпомогнем изграждането й у детето?

  • Емоционалната интелигентност е съвкупност от умения:
  • Да осъзнаваме емоциите си и начина, по който влияят върху поведението и мислите ни. Да успяваме да ги овладеем и направляваме в позитивна посока.
  • Да осъзнаваме своите силни и слаби страни, да умеем да се мотивираме.
  • Да общуваме и да разбираме чувствата и нуждите на другите.

Започнете нейното изграждане още с грижите за бебето – прегръщайте го, когато има нужда да бъде успокоено, незабавно се отзовавайте на плача му. От начина, по който се отнасят с него, то научава какво е усещането за сигурност и доверие, осъзнава какви са неговите физически и емоционални нужди и как тези нужди могат да бъдат задоволени.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase