Източник: Reuters

Кавитация е един от най-съвременните методи за лечение на целулит без хирургическа намеса. Методът е намирал приложение още от дълбока Древност, където с помощта на нормални физични сили и спрямо закона на Бернули, кавитацията е била основен метод за разбиване и втечняване на твърди маси в корабостроителството и корабоплаването.

Днес този метод намира смисъл в приложната дерматология и естетична медицина за лечение на целулит. Процесът се предизвиква посредством контролирани нискочестотни вълни от ултразвук в течностите на тъканите, което води до образуване на малки везикули. Тези специални мехурчета се инкорпорират в мастните депа на подкожната тъкан - хиподерма. 

Впоследствие мехурите се спукват, поради силно изразените промени в налягането в мастните клетки. Следващата стъпка е тази структура да се образува в течна материя, която се извежда от организма посредством лимфната система или бъбречната отделителна система, през бримката на Хенле, която филтрира преминаващите течности през кръвоносната система и ги отделя от тялото под формата на урина.

Когато започнат процесите по отделяне на мастни натрупвания в мастните клетки - адипоцити, постепенно тези клетки увеличават своите размери. Един от положителните странични ефекти на нискочестотното ултразвуково облъчване върху кожата е, че тези клетки след тяхното "изпразване" от съдържимо започват да се свиват и губят потенциала си да се запълнят по-бързо след отминаване на ефектите на естествената липосукция.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase